Muntlig presentation



 
Att stå inför en grupp och tala under 3-5minuter är en uppgift som de allra flesta människor någon gångs ställs inför. Det är vanligt på skolan och i yrkeslivet likaså.

Till fredag 23/5 ska du, i skolan och hemma, förbereda en muntlig presentation om valfritt ämne.
Här kommer några tips som kan hjälpa dig med din muntliga presentation:

1. Anteckna allt du kommer på om ditt ämne. Använda gärna nyckelord.

2. Precisera ditt ämne. Om du till exempel ska tala om hundar gör du bäst i att avgränsaämnet, exempelvis till hunden som husdjur, en hundras eller liknande.

3. Sätt bara upp tre-fyra punkter. Har du fler punkter, är det lätt att bli förvirrad.

4. Gör en disposition enligt följande:

·                     inledning

·                     avhandling

·                     avslutning


Inledning (ungefär 1/6 av presentationen)
Med inledningen ska du väcka intresset för det du ska tala om. Du ska också 
introducera ämnet. Fångar du inte lyssnarens uppmärksamhet i inledningen, kan det bli svårt senare.

Undvik frasen: "Jag ska prata om...". Du kan till exempel istället inleda med:

·                     en retorisk fråga (en fråga som talaren ställer till sig själv utan att förvänta sig ett svar från någon, t.ex. Klarar vi oss utan vatten i framtiden?)

·                     ett kort citat (t.ex. "Amor vincit omnia" - Kärleken övervinner allt)

·                     ett stycke musik

Genom att använda dig av en retorisk fråga, citat eller lite musik aktiverar du din publik.

Avhandling
Huvuddelen av presentationen. All information och relevant material presenteras i avhandlingen.

Avslutning
Avslutningen (samma längd som inledningen) ska 
sammanfatta det det talat om.
Du bör absolut inte avsluta utan att åhörarna förstår att det är slut.
Exempel på fraser som kan inleda en avslutning är:

·                     Avslutningsvis...,

·                     Sammanfattningsvis..

·                     Så här mot slutet kan man också....

·                     Till sist.. / Sist men inte minst...


5. Det är bra att öva på presentationen med hjälp av stödord.
Bra att tänka också på att ha stödorden på mindre papper. När man står inför en grupp kan man börja bli lite nervös!

6. Ta några djupa andetag innan du börjar!

7. Tala med hög och tydlig röst och försök att hålla kontakten med hela din publik.
De som sitter längst bakom måste också kunna höra.


Lycka till!

1. Talkort

Nästan det enda sätt nervositet syns på är om man har sitt talmanus på ett vanligt papper och håller det i handen. Är man lite nervös darrar handen, och då darrar papperet. Egentligen är det inga konstigheter med att visa att man är nervös, men om du tycker att det är jobbigt att det kanske syns kan du istället göra ditt talmanus i form av talkort. Det betyder att du gör manuset på hårdpapp eller kartong, som inte fladdrar. Gör manuset som kort med ett stödord/en stödmening på varje kort. Dels slipper du fladdrande papper, dels får du en tydlig struktur genom att du lägger korten i rätt ordning och bara tittar på ett i taget.

2. Hjälpmedel

Det kan kännas jobbigt att så många tittar oupphörligt på en när man håller kvar. Ett bra sätt att minska det trycket är att använda hjälpmedel. Det kan t ex vara bilder som du visar upp eller skickar runt, eller att du skriver viktiga begrepp på tavlan. Publiken kommer att ägna en del uppmärksamhet åt det du visar, och därmed minskar trycket på dig.

Tänk på att det du visar eller skriver ska vara kopplat till det du berättar om, annars kommer det att förvirra dina åhörare.

3. Blicken

Ibland är det svårt att veta vad man ska göra av blicken. Det bästa är att se folk i ögonen, för det uppfattas som rakt och uppriktigt. Om man tycker det är jobbigt att se folk i ögonen kan man försöka fästa blicken i pannan på dem. Då uppfattar de det som att man ser dem i ögonen.  Det är ej rekommendabelt att sticka näsan i sitt talmanus eller stirra bort på någon punkt i fjärran. I båda fallen tappar du kontakten med publiken.

Det är också viktigt att variera sin uppmärksamhet, och försöka fånga in hela publiken med sin blick. Det kan inte göras hela tiden, men det är viktigt att då och då rikta blicken åt andra håll. Försök hitta tre stödjepunkter, en till höger, en till vänster och en i mitten av rummet. Eller fäst blicken vid några personer som du vet är sympatiskt inställda till dig.

4. Sitta eller stå?

Ska man sitta eller stå när man talar? Jag rekommenderar att man står upp när man talar. Om du sitter pressar du samman bröstkorg och luftvägar så att det blir svårare att andas ordentligt. Dels kan din röst bli mer ansträngd, dels kan det öka nervositeten. När du står upp är det också lättare för dig att röra lite på dig i rummet, något som också gör att du slappnar av mer..

Det sagt så är det viktigaste att du känner att du klarar av att genomföra talet. Det är inte fel att sitta ner, det brukar bara vara något begränsande. Så om du behöver sitta för att klara av din presentation så gör du det.

5. Händerna

Nervositet kan märkas på att man inte vet vad man ska göra av händerna. Det kan lätt bli så att man håller på och petar med olika småsaker (som pennor) medan man talar, just för att man inte vet vart händerna ska ta vägen.

Det här behöver inte alls vara ett problem, så länge inte handrörelserna blir alltför uttalade och tar över hela föreställningen. En bra idé är att försöka använda händerna till något som fyller en funktion i sammanhanget, t ex för att hålla i talkort eller trycka fram nya bilder på powerpointpresentationen.

Om du inte har någon möjlighet att göra något med händerna, kan du prova att ha dem bakom ryggen, så att de inte syns. Det är bättre än att ha dem i byxfickorna (vilket kan göra ett nonchalant intryck) eller att ha armarna i kors (sänder negativa signaler till publiken).

6. Nervositet

Många av tipsen här ovan är till för att hjälpa dig att dölja eventuell nervositet. Men det kanske bästa botemedlet mot nervositet är att tal om att man är nervös. Tvärtemot vad man kanske kan tro är människor överlag sympatiskt inställda till den som talar. Om du visar att du är nervös och dessutom talar om det för publiken, kommer den direkt känna sympati för dig och dessutom få förtroende för dig: du har ju precis delat med dig av något som kan uppfattas som rätt känsligt.

Det är OK att vara nervös, tappa bort sig och göra fel när man talar. Det finns egentligen bara en dödssynd när det gäller talande, och det är att vara oförberedd. Alla kan förstå om du är nervös eller gör ett misstag, men om du inte förberett dig talar du om för publiken att du inte har brytt dig om att lägga någon tid på att hitta något intressant att säga till dem. Varför ska de då bry sig om att lyssna på dig? Så se alltid till att vara förberedd. Och skulle du någon gång faktiskt komma till en muntlig presentation oförberedd, tala för allt i världen inte om det för dina åhörare!

7. Väcka intresse

Ett tal ska förhoppningsvis vara intressant för publiken, och det leder lätt till mardrömsvåndor för den som förbereder sitt tal. Hur gör man för att få någonting att vara intressant?

Det finns flera tekniker för att göra själva framställningen intresseväckande, men grundregeln vad gäller innehållet är att det blir intressant om du tycker att det är intressant. Om publiken märker att du brinner för ditt ämne kommer de automatiskt att bli mer intresserade.

Detta grundläggande intresse kan förstärkas på två sätt. Det ena är genom att koppla ämnet till åhörarna: vad har det för relevans för dem? Är det kanske något de påverkas av eller skulle ha nytta av? Det andra är genom att koppla ämnet till dig själv. Vi människor är garanterat intresserade av andra människor, så om du tar in dig själv i ditt tal blir det genast intressant. Varför gillar du just det bilmärke du pratar om? Hur kommer det sig att du blev intresserad av trädgårdsskötsel? Om du tar in sådan personlig information blir talet genast intressantare för åhörarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar